Lluis Puig

Lluis Puig

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

QUAN PARLEM DE DROGUES

El llenguatge és el mitjà en què nosaltres ens expressem, i amb aquest és amb el que podem generar connotacions negatives entorn de les drogodependències i al consum de drogues. En la lluita contra l'estigma a les drogues hi podem fer front utilitzant un llenguatge adequat.

No totes les persones que realitzen consum de drogues presenten problemes amb aquestes, així com tampoc les persones que fan un ús recreatiu, casual o experimental estan exemptes de tenir-ne. És per això que quan volem expressar que no hi ha problema, parlarem de persones amb un ús NO problemàtic de drogues i no pas com a usuaris recreatius, casuals o experimentals en drogues.

Tenir una addicció a les drogues és una situació que no es tria, i molt sovint s’amaga degut a la connotació negativa que comporta. Generalment creada per la opinió social, que veu aquest problema com a quelcom que s’ha buscat. Quan ens referim a algú com a drogoaddicte, viciós, enganxat, heroïnòman, alcohòlic... posem èmfasi en la substància i no en la persona, criminalitzant-lo i no ajudant a poder fer front al problema. És per aquest motiu que ens referirem utilitzant la expressió persona amb dependència a les drogues, amb un ús problemàtic o perillós de les drogues.

L’expressió estar net, quan ens referim a una persona que ja no consumeix, porta implícit per una banda que realitzar consum de drogues sigui alguna cosa bruta i per l’altra deixa de banda el procés de deshabituació, com si el fet de fer front a una dependència a les drogues sigui deixar de consumir i prou. És per això que utilitzarem la expressió de persona que ha deixat de utilitzar drogues o persona en abstinència de drogues.

Utilitzarem la forma de trastorn de consum de drogues o ús problemàtic/perillós de drogues en contres de parlar de vici, aquesta paraula posa un altre cop l’accent en la droga i no en la persona, no es que hi hagi un vici que s’apodera de la persona, sinó que no a totes les persones les drogues els afecten de la mateixa manera.

I per últim el fet de referir-nos al problema de les drogues amb termes bèl·lics com: guerra contra les drogues, combatre/lluitar contra les drogues, torna a posar èmfasi en la substància i no en les persones. Les drogues han existit, existeixen  i existiran sempre, així que les persones faran ús d’elles o no i presentaran problemes o no segons les característiques de cada persona. És per aquest motiu que s’han d’utilitzar termes com fer front o respondre al problema de les drogues, que denoten acció i voluntat d’actuar segons calgui.

Des de l’Associació Alba creiem que cal un enfocament que vagi cap a la prevenció de riscos, la gestió del plaer i la reducció de danys, i per això és necessari trencar amb els estigmes que envolten les drogues, i que millor que començar per com ens expressem.
La Federació Catalana de Drogodependències han creat la Observatori contra l’estigma de drogues, i han facilitat un canal d’alerta en relació a l’estigma, us deixem aquí el formulari per si alguna vegada sou testimonis d’alguna discriminació que pugui generar estigma.
 
Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

EDADES 2019-20

De manera bianual, dintre del Pla Nacional sobre Drogues, es realitza una enquesta a la població entre 15 i 65 anys on es pregunta sobre l'hàbit de consum.

La informació s'ha tret d'un total de 17.899 enquestes vàlides.

Conclusions de l'enquesta:

 • El consum de totes les substàncies està més estès entre els homes que entre les dones, excepte en analgèsics opioides i hipnosedants en el que el consum s'iguala.
 • L'enquesta d'aquest any reflecteix que el consum de tabac tot i mantenir-se estable hi ha una tendència descendent del seu consum, i si ens fixem amb l'alcohol, podem veure que el consum es manté estable però amb valors alts.
 • Les drogues que més es consumeixen són, en aquest ordre: l'alcohol, tabac, cànnabis, cigarretes electròniques, cocaïna (en pols o base).

https://www.drogasextremadura.com/archivos/14.12.2020_NP_Presentacion_Encuesta_EDADES_2019_20.pdf

https://www.drogasextremadura.com/archivos/EDADES_2019-2020_power-resumen.pdf

 
Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

Programa Incorpora: Solució per la Inserció i la Reinserció Laboral

Aquest any 2020, degut a la COVID, ha sigut un any molt dur en el sector laboral: ERTOS, Fi de contractes, por a noves contractacions per part de l’empresari, tancament d’empreses, molta dificultat a l’hora de trobar feina, contractes d’obra i servei per períodes molt curts, acomiadament de molts treballadors per no poder afrontar les despeses empresarials...

Però, gràcies al Programa Incorpora de l’Associació Alba, moltes persones inscrites a la borsa de feina han pogut veure la llum en aquest túnel tan fosc on hem viscut aquest any. I et preguntaràs, perquè?

 • Perquè han trobat ràpidament vàries oportunitats laborals i han aconseguit trobar feina d’una forma còmoda, ràpida i senzilla. Feines estables, indefinides, de llarga durada i amb bones condicions econòmiques.
 • Perquè hem reubicat laboralment a moltes persones dels sectors més afectats laboralment per la pandèmia de la COVID en els sectors laborals més demandats actualment gràcies a la FORMACIÓ DE RECICLATGE impartida pel Programa Incorpora i a les pràctiques realitzades en els sectors laborals on actualment hi ha més demanda.
 • Perquè tot i la dificultat que es viu actualment , moltes persones en situació de risc d’exclusió social per deshabituació per drogodependència, per ser aturats de llarga durada, per tenir una discapacitat, per manca de competències i habilitats informàtiques per cercar feina...gràcies al Programa Incorpora de l’Associació Alba, han trobat feina i han millorat la seva situació socioeconòmicolaboral.

 A la web que mostrem a continuació podràs observar què és i com et pots inscriure al Programa Incorpora de l’Associació Alba:

Recorda: Si busques feina el Programa Incorpora de l’Associació Alba et pot ajudar en aquest procés.

Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

AQUESTES FESTES ESTIGUEM ALERTA

 

Aquestes Festes de Nadal són diferents. Hem d’intentar ajuntar-nos pocs i mantenir les mesures de prevenció i protecció de la COVID-19 (mans netes, mascareta, distància i ventilació). Però el que no canvia es que en aquesta època podem augmentar el consum d’alcohol i sovint d’altres drogues.

Per això volem aprofitar aquest espai per a donar-vos uns consells perquè els riscos per a la vostra salut i la de qui us envolta es vegin reduïts:

 • Beu només en els àpats (amb l’estómac ple podem evitar males experiències)
 • Beu a poc a poc (com més ràpid es veu, més quantitat ingerim)
 • Intercala begudes sense alcohol (com l’aigua, sucs, còctels sense alcohol...)
 • Porta el compte de les begudes que prens.
 • No barregis drogues, ja que es potencien els riscos de cada una.
 • Recorda que ets un model pels infants i joves del teu entorn.
 • Respecte a l’entorn, tingues en compte els veïns que no estan de festa.

Amb l’alcohol, menys és millor i no hi ha consum de drogues sense risc.

Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

VIGILA EL QUE BARREGES

Quan es consumeixen diverses substàncies al llarg de la nit, no només barreges, sinó que et poses en perill.
S'ha de tenir en compte que quan fas barreges, aquestes substàncies interactuen en el teu organisme i s'escapa el teu control, alguns efectes es potencien, altres s'emmascaren... per això és molt difícil predir els efectes finals.
Quan barreges és més fàcil arribar a una sobredosi sense adonar-te'n, provocar efectes perillosos o anul·lar els efectes desitjats.

ALCOHOL+COCAÏNA:
• L'alcohol fa disminuir els efectes de rigidesa i tensió de la coca, però incrementa la duració i toxicitat.
• La coca amaga la sensació de borratxera, però encara que no ho sentis, l'alcohol t'està fent efecte.
• La combinació d'aquestes substàncies et fa entrar en un cercle viciós que farà que consumeixis més de tot, i augmentar els riscos de cada substància, i de la teva butxaca.
• Encara que et sentis bé, pensa que t'han disminuït els reflexos i la capacitat de reacció: NO AGAFIS EL COTXE.
• Corres el risc d'arribar a una intoxicació aguda o coma etílic.

ALCOHOL+CÀNNABIS:
• Junts potencien els efectes depressors en el sistema nerviós central.
• És més probable que tinguis una lipotímia o baixada de tensió (pàl·lida o blanca, mareig, suor freda...)
• Si et passa, deixa de fumar i de beure, seu en un lloc tranquil i veu aigua.

ÈXTASI+ALCOHOL:
• Juntes comporten més risc de deshidratació, la temperatura corporal et puja, pots tenir taquicàrdies...
• Aquests efectes es potencien si estàs en un local tancat, amb molta gent i ballant sense parar. Et pot portar a pèrdua de consciència, cop de calor o crisi d'ansietat.
• Si així i tot decideixes prendre èxtasi, beu petits glops d'aigua regularment, surt a fora, descansa a estones; racionalitza la pastilla d'èxtasi.

BEGUDA ENERGÈTICA+ALCOHOL:
• La cafeïna (principal component de les begudes energètiques) emmascara els símptomes de l'embriaguesa de l'alcohol, cosa que pot comportar una reducció de la percepció de l'estat d'intoxicació alcohòlica i incrementar el risc de patir efectes adversos (insomni, hipertensió, ansietat, deshidratació, convulsions, arrítmia i trastorns cardíacs).
 

Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

Atenció! Aquest lloc usa cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu ús. Saber més

Accepto