Lluis Puig

Lluis Puig

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

ESTIL DE VIDA SALUDABLE

L’estil de vida és la manera amb la qual cadascú de nosaltres organitzem la vida quotidiana: el què mengem, quantes hores dormim, en què ocupem el temps lliure, com ens relacionem…

Aquests hàbits els anem adquirint de ben petits i petites. És molt important educar en l’exemple, els infants aprenen del que fan els adults, d’aquesta manera aquests tindran més eines per a poder afrontar les situacions que se’ls hi presenten de manera resolutiva.

Aquestes són algunes actituds que fomenten estils de vida saludable:

 • És important mantenir una actitud de diàleg constant amb ells i elles, escoltar les seves opinions, les seves inquietuds, escoltar els seus problemes per petits que ens semblin.
 • Tractar els temes que surtin amb normalitat, com una qüestió més, oberts al diàleg, transmetent una informació objectiva, per això també és important tenir una bona informació.
 • S’han de proporcionar unes normes i pautes de comportament i uns límits clars i constants.
 • És necessari transmetre valors com la salut, la responsabilitat dels seus actes, l’esforç per arribar a les metes que es proposin...
 • Hem de potenciar la seva autoestima, ajudar-los a estimar-se i a respectar-se a si mateixos, acceptar-se tal com són, valorant els seus èxits i esforços i no només ressaltant les seves limitacions o els seus errors.

Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

CÀNCER PULMÓ

El càncer de pulmó és un dels tipus de càncer més propensos a la població mundial.

El 85% i 95% del càncer de pulmó són generats pel tabac.

Els fumadors tenen el risc de desenvolupar càncer de pulmó de 10 a 20 vegades més que els no fumadors.

El risc de desenvolupar càncer de pulmó en fumadors passius és similar al dels fumadors d’1 a 2 cigarretes diàries.

Entre els tipus de càncer coneguts, el de pulmó és la primera causa de mort entre els homes i la segona entre les dones.

A Espanya moren anualment unes 18.000 persones per càncer de pulmó, afectant majoritàriament a la població masculina.

Què es pot fer per prevenir el càncer de pulmó?

 • No fumar tabac i evitar exposar-se al fum i als ambients de fumadors.
 • Converteix casa teva en un ambient lliure de fum.
 • Realitza activitat física diàriament.
 • Mantenir una alimentació equilibrada i saludable: consumir llegums, gra, verdura i fruita, així com proteïnes.

Si ets fumador, ara és un bon moment per a deixar-ho. Des del gener la medicació per deixar de fumar està inclosa a la seguretat social, demana cita al teu CAP.

Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

Trencant el tabú del suïcidi

El suïcidi és el resultat d'un terrible patiment emocional intern. No és ni una cosa correcte ni incorrecte, ni un defecte del caràcter o de la moral, és un DESEQUILIBRI entre el dolor i els recursos per vèncer-ho. El suïcidi  es dóna quan el dolor que sentim és més gran que els nostres recursos per afrontar-lo.

Alguns dels factors que estan associats al fet que pugui existir una probabilitat de suïcidi són: El trastorn mental (especialment la depressió, i els trastorns de personalitat), les conductes addictives, el desarrelament social o soledat, esdeveniments vitals estressants i la malaltia crònica que cursa amb dolor.

Les dades disponibles mostren de manera contundent que la prevenció i el tractament adequats de la depressió i l'abús d'alcohol i de substàncies redueixen les taxes de suïcidi, de la mateixa manera que el contacte de seguiment amb els que han intentat suïcidar-se.

Així, els agents de salut pública, tenim un paper important en la prevenció del suïcidi, i també en l'acompanyament de les persones properes que pateixen l'impacte del suïcidi d'un ésser estimat, que queden sovint desorientats i en estat de xoc, amb sentiments barrejats de sorpresa, incredulitat, dolor ràbia, vergonya i culpa..

Pensem que trencar el tabú i començar a parlar del suïcidi com un fet que forma part de la realitat que ens envolta, és la primera porta que cal obrir per a poder endinsar-nos i ocupar-nos-hi.

Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

 

LES SOBREDOSIS ES PODEN EVITAR

El 31 d'agost és el dia mundial de la sensibilització de la sobredosi, aquestes són un problema de salut que pot afectar a tothom directament o indirectament, però que es poden prevenir i podem actuar per evitar-ne la mort. A més, és un dia per a recordar a les persones que han mort a causa d'una sobredosi i als seus familiars.

La sobredosi, juntament amb les malalties infecto contagioses, com la sida i les hepatitis, són les principals causes de mortalitat entre les persones consumidores de drogues.

Els principals factors de risc de patir una sobredosi són:

 • Consum injectat de drogues.
 • Consum juntament amb altres drogues d'efectes similars, inclòs l'alcohol i les benzodiazepines.
 • Pèrdua de tolerància després d'un temps sense consumir (després d'una desintoxicació, recaigudes després d'una estada a la presó, després de rebre l'alta d'un tractament lliure de drogues).
 • Patologia orgànica i psiquiàtrica (VIH; malaltia pulmonar, depressió, ideació suïcida…).
 • Haver tingut sobredosis prèvies.

En l'atenció a les drogodependències hi ha diferents maneres per abordar la SOBREDOSI i que són clau per a disminuir el nombre de morts:

 • Centres de reducció de danys, són espais destinats a cobrir les necessitats bàsiques de les persones que fan un ús problemàtic de drogues. En aquests centres s'ofereix el "cafè calor", un espai on es detecten i s'aborden diferents problemàtiques que envolten l'ús de drogues i es porten a terme diferents tallers, així com s'atenen les demandes.
 • Espai de venopunció assistida, són sales supervisades per professionals (educadors, infermers, psicòlegs...) on es facilita un espai on la persona pot fer ús de la droga sota supervisió i amb material nou cada vegada, evitant així possibles sobredosis i/o infeccions. Aquests espais acostumen a ser el primer contacte que fan amb professionals i una possible entrada al servei de salut.
 • Unitats Mòbils de carrer: són professionals que van a punts que s'han detectat que hi ha ús de drogues (sobretot via injectada) i van a fer intercanvi de xeringa, possibles consells per evitar sobredosis, repartir kit naloxona...
 • Programa de prevenció a la sobredosi (Kit Naloxona): l'objectiu d'aquest és que la persona que usa drogues sàpiga identificar una sobredosi i com actuar davant d'una, mitjançant tallers o visites individuals. Es poden fer tant en els centres de reducció de danys, com en les sales de venopunció assistida com en les unitats mòbils.

L'Associació Alba, com a centre de reducció de danys, fa actuacions encaminades a reduir els efectes que originen el consum de drogues, tan com per reduir el risc de contagi de malalties infeccioses com VIH i hepatitis, com en reduir la incidència de sobredosis en les persones que fan ús de drogues per via injectada.

Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

PER UN FUTUR SENSE HEPATITIS

El 28 de juliol se celebra el dia mundial contra les hepatitis víriques, aquest any amb el lema "Per un futur sense hepatitis".

L'Organització Mundial de la Salut té com a repte que de cara al 2030 s'erradiqui l'hepatitis C, una de les hepatitis víriques.

A continuació teniu algunes dades actuals:

 • 325 milions de persones tenen hepatitis vírica B i C
 • 900,000 persones moren cada any d'hepatitis B
 • 10% dels casos d'hepatitis B i el 19% dels d'hepatitis C saben que estan infectats.
 • 42% dels nens i nenes reben la dosis de la vacuna contra l'hepatitis B prevista en néixer.

Tipus d’Hepatitis víriques:

 • Hepatitis A (VHA): es transmet via fecal-oral, és a dir, a través d'aliments i aigua contaminada amb el virus. Els símptomes són: febre, pèrdua de gana, rampes a l'estómac, icterícia (coloració groguenca de la pell i els ulls) orina fosca i fatiga. La malaltia, en la majoria dels casos, no necessita tractament i remet en unes setmanes o en els casos més greus en uns mesos. És transmissible i s'han d'aplicar mesures preventives d'higiene (rentat de mans, no compartir plats ni coberts, ni raspall de dents... Aquesta malaltia té  vacuna.
 • Hepatitis B (VHA): es transmet sobretot quan la sang, el semen o altres líquids corporals d'una persona infectada entren en contacte amb una persona no infectada. Aquest tipus de virus pot provocar cirrosi i càncer de fetge, tot i que si es detecta a temps, es pot tractar i evitar que la malaltia progressi. Aquesta malaltia té vacuna i al ser transmissible, s'ha d'evitar compartir estris de consum de drogues i estris d'higiene personal (raspall de dents, talla ungles...)
 • Hepatitis C (VHA): es transmet via sanguínia (transfusions de sang o en compartir xeringues, o fer-se pírcings o tatuatges amb instruments contaminats). La majoria de vegades no presenta símptomes, i un 25% de les persones infectades l'elimina de manera espontània. En la resta de persones es fa crònica i pot arribar a produir cirrosis hepàtica. No té vacuna, però sí que té tractament efectiu.
 • Hepatitis D (VHD): Aquesta malaltia afecta només a persones infectades ja per l'hepatitis B, ja que necessita el virus de tipus D necessita el B per sobreviure. La simultaneïtat d'ambdós virus fa que pugui aparèixer una afecció més greu.
 • Hepatitis E (VHE): Es transmet, igual que l'hepatitis A, a través del consum d'aigua o aliments contaminats (gel, fruites i verdures crues sense rentar...). A diferència de l'A, no compta amb una vacuna. La seva prevenció exigeix extremar les mesures higièniques i evitar el consum de begudes i aliments contaminats. Tampoc causa malaltia crònica.

El camí per a l'erradicació d'aquesta malaltia seria la prevenció, detecció i tractament, és per això que hauríem d'incidir en els següents aspectes:

 • PROTEGIR als lactants de la infecció. Tots els nounats haurien de ser vacunats contra l'hepatitis B al néixer i rebre posteriorment almenys 2 dosis addicionals.
 • ATURAR la transmissió de MARE a FILL. Totes les embarassades haurien de sotmetre a proves de rutina per detectar l'hepatitis B, la infecció pel VIH i la sífilis i rebre el tractament necessari.
 • NO DEIXAR A NINGÚ ENRERE. Totes les persones haurien de tenir accés als serveis de prevenció, proves i tractament de l'hepatitis, incloses les persones que s'injecten drogues, els reclusos, els migrants i els grups de població més afectats.
 • AMPLIAR l'accés a les proves i als tractament. Les proves i el tractament oportuns de l'hepatitis vírica poden prevenir el càncer de fetge i altres malalties hepàtiques greus.
 • MANTENIR els serveis essencials relatius a l'hepatitis durant la pandèmia de COVID-19. Els serveis de prevenció i tractament de l'hepatitis són essencials fins i tot durant la pandèmia de COVID-19.

Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

Atenció! Aquest lloc usa cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu ús. Saber més

Accepto