Dona i addicció

Dona i addicció

En els últims anys s'ha observat un augment de la demanda de tractament per part de la població femenina. És interessant reflexionar  sobre per a què consumeixen les dones i quins elements diferenciadors es posen de manifest davant del consum de la població masculina.

Els factors de risc que poden predisposar la dona al consum de substàncies estan molt relacionats amb l’aspecte emocional i afectiu. Els més comuns que poden posar a la dona en risc de consumir substàncies addictives hi ha:

 • El treball domèstic quan aquest és assumit com a una obligació i no com a una opció personal, fet que limita a la dona la possibilitat de desenvolupar-se en altres aspectes de la seva vida. En canvi, el treball extradomèstic remunerat esdevé un factor de protecció per a la dona, sobretot quan aquestes troben en aquesta activitat una satisfacció.
 • Els conflictes continus amb la parella (discussions, violència domèstica…)
 • La situació familiar (separació, divorci, problemes econòmics…)
 • L’absència de xarxes de suport (amics/amigues, família, treball, etc.)
 • La síndrome del niu buit, l’allunyament dels fills i filles de la llar…
 • L’estrès, producte d’un món en canvi, en el qual la dona assumeix nous papers sense comptar, en molts casos, amb el suport social necessari
 • Les relacions sexuals no satisfactòries
 • L’ús inadequat del temps lliure i de l’oci
 • La manca de possibilitats per estudiar o treballar i la pressió de la parella perquè no treballi
 • El fracàs escolar, el desarrelament laboral, la insatisfacció personal, la vulnerabilitat social…
 • La manca d’informació sobre els efectes i les conseqüències del consum de drogues.
 • L’assetjament o abús sexual: moltes dones que consumeixen drogues manifesten haver estat víctimes d’assetjament o abús sexual, incloent-hi les violacions per part d’un familiar proper. Ingereixen drogues molt probablement com un mecanisme de defensa, com també moltes d’aquestes s’automediquen per alleujar els sentiments d’ansietat, culpa, por i còlera que són resultat de la violència.

En el cas de les dones adultes amb problemes d'addiccions, a la percepció de fracàs en l'àmbit personal, familiar i social, s'uneix la por i/o la vivència de l'estigmatització a la qual es veuen sotmeses pel seu incompliment dels estereotips culturals de gènere: "ser mare, filla i esposa exemplar". Aquest "retret social" internalitzat, és una de les causes per les quals les dones tendeixen a viure de forma oculta la seva addicció, negar la seva existència i dilatar la seva petició d'ajuda. A tot l'anterior, se sumen les dificultats d'accés al tractament lligades a les càrregues familiars, sobretot en famílies monoparentals amb fills menors a càrrec.

Els que ens dediquem a les addiccions és important que incorporarem la perspectiva de gènere en els tractaments i que els ajustem per a que siguin eficients, a les característiques de la població femenina.

Inicieu sessió per enviar comentaris
Atenció! Aquest lloc usa cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu ús. Saber més

Accepto