Addicció als fàrmacs

Addicció als fàrmacs

En l'àmbit de les drogodependències convivim amb un problema encobert: la dependència als fàrmacs, un fenomen que per la poca alarma social que crea, sovint ni es prevé, ni s'aborda. Existeixen medicaments que es prescriuen de forma habitual i que poden arribar a produir addicció. Els fàrmacs prescrits amb major risc de causar una addicció en els pacients són aquells que es recepten per tractar l'ansietat i l'insomni..

Les  persones que acostumen a desenvolupar addicció als fàrmacs són:

  • Pacients consumidors d'altres substàncies (alcohol, cànnabis, heroïna, cocaïna, etc) que a més consumeixen tranquil·lizants.
  • Pacients deprimits o amb trastorns de pànic als quals se'ls prescriuen dosis altes de benzodiacepinas o per espai ampli de temps i acaben per no poder prescindir d'elles i desenvolupant una addicció a les mateixes.
  • Pacients als quals se'ls ha prescrit aquesta medicació per tractar l'insomni o l'ansietat i els quals, pel seu compte, augmenten la dosi abusant i generant una creixent addicció.

A Espanya, quan una persona presenta dificultat per dormir, ansietat, depressió o altres trastorns mentals, acudeix al seu centre de salut i el seu metge d'atenció primària s'encarrega de l'abordatge. Principalment, l'atenció rebuda consisteix en un tractament farmacològic i no s'ofereix tractament psicològic o psicoterapèutic. Si el tractament de l'Atenció Primària no funciona, llavors pot passar que el pacient sigui derivat a Psiquiatria i un cop més, s'afavoreix la medicalització en lloc de potenciar altres abordatges psicoterapèutics o d'índole psicosocial. Els medicaments més ingerits són ansiolítics (70%), i en menor mesura, antidepressius (17%).

Està clar que el medicament, de manera aïllat, no permet resoldre el trastorn de fons que genera el malestar. Cal potenciar el tractament psicoterapèutic en combinació amb el tractament farmacològic e identificar el problema existencial que indueix a la persona al malestar. Treballar per a prevenir el desenvolupament de trastorns per consum de sedants, hipnòtics i ansiolítics, reduir riscos i danys associats al consum abusiu de medicaments i ajudar a la persona a superar els problemes que l'han portat al consum de fàrmacs i al desenvolupament de trastorns del son, ansietat, depressió o altres malalties mentals.

El 64,5% dels familiars que ingereixen medicaments en l'actualitat reben supervisió del tractament farmacològic  amb regularitat el 51,6%, i de manera irregular el 12,9%. Sorprèn que hi hagi un 25,8% de familiars que no se sotmetin a aquesta revisió i un 9,7% de familiars que no saben o no volen donar resposta a aquesta qüestió.

 

Inicieu sessió per enviar comentaris
Atenció! Aquest lloc usa cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu ús. Saber més

Accepto