CÀNNABIS

CÀNNABIS

El cànnabis és una planta que dóna lloc a diverses preparacions; d’ella s’extreuen la marihuana i el haixix. La marihuana és una combinació seca de les fulles, tiges, llavors i flors de la planta femella i pot ser de color verd, cafè o gris. El seu contingut de THC varia del 0,5 al 5%. Els termes comuns amb què s’anomena la marihuana són “maria” o “herba”. El haixix s’elabora a partir de la resina emmagatzemada en les flors de la planta femenina i es presenta en peces de consistència de pedra de color marró. El haixix també s’anomena “xocolata”, “full”, “costo”... Pot contenir del 15 al 50% de THC. El haixix consumit al nostre país i a la resta d’Europa prové generalment del Marroc i, des del seu origen, acostuma a estar adulterat per emmascarar la poca resina de cànnabis que conté.

Quines consideracions hem de tenir davant aquesta substància?

El cànnabis és una droga que està contraindicada en:

  • Adolescents: és prioritari retardar l’edat del consum de cànnabis, ja que en l’etapa de l’adolescència hi ha riscos d’afectacions permanents al Sistema Nerviós Central. L’ús quotidià de gran dosis en edats primerenques afecta al desenvolupament del cervell amb efectes persistents que portin a dèficits cognitius o a patir trastorns psicològics.
  • Dones embarassades o que estiguin alletant: el consum abusiu de cànnabis en aquesta població podria generar problemes al fetus o al nadó; com ara baix pes o un major risc en patir problemes cerebrals i de comportament. Per això en dones que realitzin aquest tipus de consum si no poden mantenir l’abstinència, s’aconsella aplicar mesures de reducció de danys com ara portar el patró de consum cap a un consum ocasional per així minimitzar les possibles seqüeles.
  • Persones amb malalties cardíaques: la marihuana augmenta la freqüència cardíaca fins a 3 hores després de fumar-la. Aquest efecte pot augmentar la possibilitat de patir un infart, sent aquest risc més gran en persones que ja tenen de base problemes cardíacs o en gent gran.
  • Persones amb trastorns psicològics: el consum de cànnabis pot facilitar la descompensació de la malaltia.
  • Persones que hagin de conduir vehicles o maquinària: el cànnabis afecta a la coordinació motora, el temps de reacció i les habilitats cognitives; és per això que si s’ha fet consum, s’ha d’evitar conduir, operar maquinària o altres activitats perilloses un mínim de 3 hores després del consum si aquest ha sigut fumat, o de 6 hores si ha sigut ingerit.

Aspectes a tenir en compte del cànnabis en relació al seu consum:

  • El consum continuat de cànnabis porta a un augment de la tolerància al THC. Per això cada vegada necessitaràs més dosis per aconseguir els efectes que abans aconseguies amb una menor quantitat. Al augmentar la dosis augmenten també els riscos.
  • No s’ha descrit una dependència física al cànnabis, però en consumidors habituals pot aparèixer dependència psicològica a la substància després de deixar el seu consum. Una bona manera d’evitar això es reduir el seu consum per les ocasions especials i tractar d’evitar dintre de la mesura possible, un consum freqüent.
  • S’han descrit complicacions respiratòries (irritació bronquial i pulmonar) després de realitzar un consum continuat de cànnabis per via fumada.
  • La possessió o el consum en llocs públics estan sancionats per la llei.

No dubtis en demanar ajuda a la nostra Associació

Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

 

 

 

Inicieu sessió per enviar comentaris
Atenció! Aquest lloc usa cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu ús. Saber més

Accepto