PER UN FUTUR SENSE HEPATITIS

PER UN FUTUR SENSE HEPATITIS

El 28 de juliol se celebra el dia mundial contra les hepatitis víriques, aquest any amb el lema "Per un futur sense hepatitis".

L'Organització Mundial de la Salut té com a repte que de cara al 2030 s'erradiqui l'hepatitis C, una de les hepatitis víriques.

A continuació teniu algunes dades actuals:

 • 325 milions de persones tenen hepatitis vírica B i C
 • 900,000 persones moren cada any d'hepatitis B
 • 10% dels casos d'hepatitis B i el 19% dels d'hepatitis C saben que estan infectats.
 • 42% dels nens i nenes reben la dosis de la vacuna contra l'hepatitis B prevista en néixer.

Tipus d’Hepatitis víriques:

 • Hepatitis A (VHA): es transmet via fecal-oral, és a dir, a través d'aliments i aigua contaminada amb el virus. Els símptomes són: febre, pèrdua de gana, rampes a l'estómac, icterícia (coloració groguenca de la pell i els ulls) orina fosca i fatiga. La malaltia, en la majoria dels casos, no necessita tractament i remet en unes setmanes o en els casos més greus en uns mesos. És transmissible i s'han d'aplicar mesures preventives d'higiene (rentat de mans, no compartir plats ni coberts, ni raspall de dents... Aquesta malaltia té  vacuna.
 • Hepatitis B (VHA): es transmet sobretot quan la sang, el semen o altres líquids corporals d'una persona infectada entren en contacte amb una persona no infectada. Aquest tipus de virus pot provocar cirrosi i càncer de fetge, tot i que si es detecta a temps, es pot tractar i evitar que la malaltia progressi. Aquesta malaltia té vacuna i al ser transmissible, s'ha d'evitar compartir estris de consum de drogues i estris d'higiene personal (raspall de dents, talla ungles...)
 • Hepatitis C (VHA): es transmet via sanguínia (transfusions de sang o en compartir xeringues, o fer-se pírcings o tatuatges amb instruments contaminats). La majoria de vegades no presenta símptomes, i un 25% de les persones infectades l'elimina de manera espontània. En la resta de persones es fa crònica i pot arribar a produir cirrosis hepàtica. No té vacuna, però sí que té tractament efectiu.
 • Hepatitis D (VHD): Aquesta malaltia afecta només a persones infectades ja per l'hepatitis B, ja que necessita el virus de tipus D necessita el B per sobreviure. La simultaneïtat d'ambdós virus fa que pugui aparèixer una afecció més greu.
 • Hepatitis E (VHE): Es transmet, igual que l'hepatitis A, a través del consum d'aigua o aliments contaminats (gel, fruites i verdures crues sense rentar...). A diferència de l'A, no compta amb una vacuna. La seva prevenció exigeix extremar les mesures higièniques i evitar el consum de begudes i aliments contaminats. Tampoc causa malaltia crònica.

El camí per a l'erradicació d'aquesta malaltia seria la prevenció, detecció i tractament, és per això que hauríem d'incidir en els següents aspectes:

 • PROTEGIR als lactants de la infecció. Tots els nounats haurien de ser vacunats contra l'hepatitis B al néixer i rebre posteriorment almenys 2 dosis addicionals.
 • ATURAR la transmissió de MARE a FILL. Totes les embarassades haurien de sotmetre a proves de rutina per detectar l'hepatitis B, la infecció pel VIH i la sífilis i rebre el tractament necessari.
 • NO DEIXAR A NINGÚ ENRERE. Totes les persones haurien de tenir accés als serveis de prevenció, proves i tractament de l'hepatitis, incloses les persones que s'injecten drogues, els reclusos, els migrants i els grups de població més afectats.
 • AMPLIAR l'accés a les proves i als tractament. Les proves i el tractament oportuns de l'hepatitis vírica poden prevenir el càncer de fetge i altres malalties hepàtiques greus.
 • MANTENIR els serveis essencials relatius a l'hepatitis durant la pandèmia de COVID-19. Els serveis de prevenció i tractament de l'hepatitis són essencials fins i tot durant la pandèmia de COVID-19.

Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

Inicieu sessió per enviar comentaris
Atenció! Aquest lloc usa cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu ús. Saber més

Accepto