LES SOBREDOSIS ES PODEN EVITAR

LES SOBREDOSIS ES PODEN EVITAR

El 31 d'agost és el dia mundial de la sensibilització de la sobredosi, aquestes són un problema de salut que pot afectar a tothom directament o indirectament, però que es poden prevenir i podem actuar per evitar-ne la mort. A més, és un dia per a recordar a les persones que han mort a causa d'una sobredosi i als seus familiars.

La sobredosi, juntament amb les malalties infecto contagioses, com la sida i les hepatitis, són les principals causes de mortalitat entre les persones consumidores de drogues.

Els principals factors de risc de patir una sobredosi són:

  • Consum injectat de drogues.
  • Consum juntament amb altres drogues d'efectes similars, inclòs l'alcohol i les benzodiazepines.
  • Pèrdua de tolerància després d'un temps sense consumir (després d'una desintoxicació, recaigudes després d'una estada a la presó, després de rebre l'alta d'un tractament lliure de drogues).
  • Patologia orgànica i psiquiàtrica (VIH; malaltia pulmonar, depressió, ideació suïcida…).
  • Haver tingut sobredosis prèvies.

En l'atenció a les drogodependències hi ha diferents maneres per abordar la SOBREDOSI i que són clau per a disminuir el nombre de morts:

  • Centres de reducció de danys, són espais destinats a cobrir les necessitats bàsiques de les persones que fan un ús problemàtic de drogues. En aquests centres s'ofereix el "cafè calor", un espai on es detecten i s'aborden diferents problemàtiques que envolten l'ús de drogues i es porten a terme diferents tallers, així com s'atenen les demandes.
  • Espai de venopunció assistida, són sales supervisades per professionals (educadors, infermers, psicòlegs...) on es facilita un espai on la persona pot fer ús de la droga sota supervisió i amb material nou cada vegada, evitant així possibles sobredosis i/o infeccions. Aquests espais acostumen a ser el primer contacte que fan amb professionals i una possible entrada al servei de salut.
  • Unitats Mòbils de carrer: són professionals que van a punts que s'han detectat que hi ha ús de drogues (sobretot via injectada) i van a fer intercanvi de xeringa, possibles consells per evitar sobredosis, repartir kit naloxona...
  • Programa de prevenció a la sobredosi (Kit Naloxona): l'objectiu d'aquest és que la persona que usa drogues sàpiga identificar una sobredosi i com actuar davant d'una, mitjançant tallers o visites individuals. Es poden fer tant en els centres de reducció de danys, com en les sales de venopunció assistida com en les unitats mòbils.

L'Associació Alba, com a centre de reducció de danys, fa actuacions encaminades a reduir els efectes que originen el consum de drogues, tan com per reduir el risc de contagi de malalties infeccioses com VIH i hepatitis, com en reduir la incidència de sobredosis en les persones que fan ús de drogues per via injectada.

Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

Inicieu sessió per enviar comentaris
Atenció! Aquest lloc usa cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu ús. Saber més

Accepto