Addiccions amb Substància

Per explicar el què és una droga ho farem a través de la definició que fa Funes (1988) que defineix droga com: “qualsevol de les múltiples substàncies que l'home ha fet servir, fa servir o inventarà al llarg dels segles, amb capacitat per a modificar les funcions de l'organisme viu que tenen a veure amb la conducta, el seu judici, el seu comportament, la seva percepció o estat d'ànim”.

Les drogues es poden classificar segons 3 aspectes:

El primer seria segons el grau de dependència, aquesta classificació és poc precisa i arbitrària que en l'actualitat es troba força en desús, i es dividirien en:

  • Toves: només es genera dependència psicològica el consum de les quals no comporta patrons de comportament desadaptatius. Entre elles trobaríem el cànem (derivats de la marihuana o haixix) o cafeïna.
  • Dures: genera dependència física i psicològica. Entre elles trobaríem l'alcohol, la cocaïna, els opioides i derivats, barbitúrics, amfetamines…Després també es poden dividir segons les restriccions legals establertes en cada estat particular respecte el consum, producció i venda de les diferents substancies. Així en la major part dels països occidentals les drogues es classifiquen segons la normativa legal de la següent manera:

  • Drogues legals: alcohol, tabac, psicofàrmacs, estimulants menors i altres substàncies (metadona…) sota prescripció mèdica.
  • Drogues il•legals: són totes aquelles que no formen part de l'apartat anterior i a les quals s'accedeix a través del mercat negre, com per exemple la metadona obtinguda fora de la via legal, cocaïna, heroïna, derivats del cànnabis…I en tercer lloc es poden classificar segons com afecten al sistema nerviós central (SNC), i es dividirien en:

  • Depressores: inhibeixen el funcionament del SNC, alentint l'activitat nerviosa i el ritme de les funcions corporals; aquí trobaríem l'alcohol, opiacis i psicofàrmacs.
  • Estimulants: produeixen una activació del SNC, incrementant les funcions corporals; aquí trobaríem la nicotina, cafeïna, cocaïna, amfetamines…
  • Al•lucinògenes o pertorbadores: provocarien un estat de consciencia alterat, deformant la percepció i evocant imatges sensorials sense entrada sensorial; aquí trobaríem LSD, drogues de síntesi, mescalina…
Alcohol


Cocaïna


Heroïna


Cannabis


Drogues de disseny o de síntesi


Psicofarmacs


Atenció! Aquest lloc usa cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu ús. Saber més

Accepto