L’ALCOHOL I LA SEVA INTERACCIÓ AMB MEDICAMENTS

L’ALCOHOL I LA SEVA INTERACCIÓ AMB MEDICAMENTS

Quan ingerim alcohol, passa al sistema digestiu, d’aquí va a la sang i de la sang al cervell, on es generen els efectes; posteriorment passa pel fetge on es metabolitza (digereix) i es perd l’efecte de l’alcohol. Els medicaments fan el mateix procés, passen del tub digestiu a la sang i d’aquí als òrgans en els quals tenen el seu efecte.

L’alcohol etílic pot variar de manera important l’efecte dels fàrmacs, i ho fa de manera diferent si el consum és agut (ocasional) o crònic (mantingut).

Quan ingerim les dues substàncies simultàniament i són digerits pels mateixos enzims fan que hi hagi una major concentració de les dues substàncies i que costi més d’eliminar-los, això passa quan hi ha un consum agut, és a dir, puntual. Quan el consum és crònic passa tot el contrari, l’alcohol pres d’una manera més habitual produeix que el cos s’hagi adaptat a fabricar més enzims, el que provoca que alguns medicaments es metabolitzin ràpidament i perdin l’efecte més ràpid.

  • Alcohol + paracetamol(gelocatil®): les dues substàncies per separat tenen el risc d’augmentar la toxicitat al fetge, si les ajuntem és multiplica el risc de dany al fetge i de dany renal.
  • Alcohol + ibuprofè (espidifen®): si hi ha un consum crònic de les dues substàncies pot augmentar el risc de lesió gastrointestinal, en canvi si el consum de les dues substàncies és puntual, l’efecte de l’ibuprofè serà inferior.
  • Alcohol + antibiòtic: el consum d’alcohol pot interferir en el metabolisme dels antibiòtics i poden fer que perdin una mica la seva eficàcia. Amb els següents antibiòtics si que el consum d’alcohol esta molt contraindicat, la cefalosporina cefotetan, cefalosporina ceftriaxona i metronidazol poden provocar efecte antabús (nàusees, envermelliment de la pell, mal de cap, dificultat de respirar).
  • Anticoagulants orals (sintrom®): una ingesta aguda d’alcohol juntament amb anticoagulants provocaria una mala eliminació del fàrmac, podent donar lloc a hemorràgies; per altra banda si el consum d’alcohol és crònic, el tractament seria ineficaç.
  • Antidepressius, ansiolítics, analgèsics opiacis, antihistamínics: aquests medicaments actuen a nivell cerebral disminuint l’activitat del cervell, de la mateixa manera que actua l’alcohol, així si es consumeixen a la vegada es potencia l’efecte depressor i hi ha perill de somnolència, mareig, pèrdua de consciència i coma.

Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu alguna sugerència, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

Inicieu sessió per enviar comentaris
Atenció! Aquest lloc usa cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu ús. Saber més

Accepto