EL CERVELL I LES DROGUES

EL CERVELL I LES DROGUES

Des del 2014 el 22 de juliol se celebra el dia mundial del cervell, promogut des de la Federació Mundial de Neurologia (WFN), per a generar consciència sobre el seu potencial, riscos i malalties.


El nostre sistema nerviós inclou molts mecanismes que ens permeten mantenir-nos amb vida: la regulació de la temperatura corporal, la integració de la informació visual, el control de la respiració, etc. Tots aquests processos són automàtics i no podem intervenir voluntàriament sobre ells.


Però ... Què passa quan allò que ens acosta més o menys a la mort té a veure amb accions apreses a través de l'experiència? En aquests casos, que no estan previstos per l'evolució, actua un element conegut com a sistema de recompensa del cervell.


Aquest sistema és un conjunt de mecanismes realitzats pel nostre encèfal i que permet que associem certes situacions a una sensació de plaer. D'aquesta manera, a partir d'aquests aprenentatges tendirem a intentar que en el futur les situacions que han generat aquesta experiència tornin a produir-se.


Les drogues o la repetició excessiva de certes conductes (com el joc, les compres...) afecten el Sistema Nerviós Central, actuant sobre el centre de recompensa (el nucli accumbens), aquestes "hackegen" aquest centre, fent sentir d'una manera ràpida una sensació de plaer, i fa que seguim realitzant aquesta conducta per a obtenir aquesta sensació.


Aquestes accions poden arribar a una addicció, ja que es generen canvis en l'àmbit intern d'estructura dels neurotransmissors i hormones que en realitzar aquell acte, directament sentim aquella sensació agradable que busca el cervell, sense qüestionar-nos si obtenim conseqüències no adequades a canvi.

Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

Inicieu sessió per enviar comentaris
Atenció! Aquest lloc usa cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu ús. Saber més

Accepto