Lluis Puig

Lluis Puig

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

COCAÏNA

La cocaïna és un alcaloide que s'extreu de la planta anomenada Erythroxylum coca, un arbust originari del Perú i Bolívia. És una droga amb un alt poder d’addicció per això, alguns consumidors de cocaïna poden esdevenir incapaços de controlar el consum d'aquesta substància i arriben a prendre quantitats molt superiors a les que havien previst o a invertir enormes quantitats de diners en l'adquisició de la cocaïna.

Existeixen diferents tipus de consumidors que es diferencien per la freqüència del consum:

 • Consum recreatiu: realitzat majoritàriament per adolescents de forma esporàdica, amb un fi recreatiu i en un context d’oci. La majoria de vegades es combina amb el consum d’altres drogues (cànnabis, alcohol, drogues de síntesi). Restringir el consum exclusivament als espais d’oci del cap de setmana no sempre s’aconsegueix i aquest consum en molts casos traspassa l’espai de cap de setmana i inicia el camí del consum habitual.
 • Consum habitual: segueixin una conducta d'abús o dependència, consisteix en la presa freqüent de cocaïna (que pot arribar a ser diària) aquesta forma de consum és característica de persones que van començar realitzant un consum recreatiu i van acabar atrapats per la capacitat additiva de la cocaïna , aquest tipus de consum es realitzen fins i tot en solitari i el seu objectiu no és divertir-se sinó simplement satisfer la necessitat de consumir.

Si creus que necessites ajuda deixa’t aconsellar per un professional.

Recomanem el Reportatge "Barcelona: vides en blanc" aquest pròxim diumenge, A LES 21.55, A TV3 al 30 Minuts.

Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

DIA MUNDIAL DE LA SALUT MENTAL

“Salut mental per a tothom: major inversió, major accés. Per a qualsevol persona, en qualsevol lloc“.

El dia Mundial de la  Salut es celebra el 10 d'octubre de cada any amb l'objectiu de sensibilitzar la població sobre diversos aspectes relatius a la salut mental.

Aquest any el lema escollit per la campanya és  “Salut mental per a tothom: major inversió, major accés. Per a qualsevol persona, en qualsevol lloc“.

Per aquest motiu L’Associació Alba vol donar ressò a les demandes de la Federació Salut Mental de Catalunya publicant aquest escrit per tal de recolzar i visibilitzar la realitat en la que ens trobem.

 • La situació d’emergència provocada per la Covid-19 ha afectat, està afectant i afectarà greument al benestar emocional de les persones.
 • L’impacte de la pandèmia en la societat fa necessari una aposta decidida pel model d’atenció i suport comunitari.
 • Necessitem una aposta decidida per part de les administracions en el desplegament del model d’atenció i suport comunitari, que fins ara ha estat insuficient.
 • El paper de les associacions ha estat i serà clau per donar una resposta comunitària a les necessitats de les persones, des de la vessant emocional i social.
 • Posar en valor les iniciatives i bones pràctiques del moviment associatiu que estan funcionant com a resposta a l’impacte de la Covid-19 en la salut mental.
 • Cal un major reconeixement, recursos i participació de les nostres entitats.

La Federació Internacional de la Salut Mental justifica l’elecció del lema pel Dia Mundial 2020 perquè “la salut mental és un dret humà: és hora que la salut mental estigui disponible per a tots. L’assistència sanitària primària de qualitat i accessible és el fonament per a una cobertura sanitària universal i es necessita urgentment, ja que el món s’enfronta a l’emergència sanitària actual. Per tant, hem de fer de la salut mental una realitat per a tots, per a tothom, a tot arreu”.

Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

ESTIGMA I COVID-19

Amb l’aparició d’un nou virus, els rumors, les falses notícies o informació no del tot veraç, fa que apareguin estereotips sobre persones que han tingut o poder tinguin la malaltia. D'aquesta manera s'afavoreix a l'aparició de l'estigma cap a la Covid-19.

L’educació és una manera de lluitar contra l’estigma, quan l’accés que tenim a la informació és de qualitat i prové d’una font segura, ajuda a destruir els estereotips i prejudicis davant de què és nou.

Normalment l’estigma es centra en col·lectius concrets, en aquest cas s’han viscut episodis d’estigmatització davant personal sanitari, persones d’origen xinès, persones que han passat malaltia, treballadors de supermercats...

Per destruir l’estigma davant la Covid-19:

 • Informa’t sobre la veritat de la COVID-19 a través dels canals de salut, del teu Centre d’Atenció Primària...
 • Si escoltes una opinió que no és certa pel que fa al coronavirus, rectifica-la (sempre amb respecte)
 • Mostra suport cap als grups que pateixen l’estigma.

Aquesta situació que estem vivint actualment ens afecta a totes i a tots, ja vivim una pandèmia, evitem que els rumors i prejudicis posin entrebancs a qui la pateix en primera persona.

I recorda que la millor lluita contra la COVID-19 és: DISTANCIA, RENTAT DE MANS I MASCARETA

Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

ESTIL DE VIDA SALUDABLE

L’estil de vida és la manera amb la qual cadascú de nosaltres organitzem la vida quotidiana: el què mengem, quantes hores dormim, en què ocupem el temps lliure, com ens relacionem…

Aquests hàbits els anem adquirint de ben petits i petites. És molt important educar en l’exemple, els infants aprenen del que fan els adults, d’aquesta manera aquests tindran més eines per a poder afrontar les situacions que se’ls hi presenten de manera resolutiva.

Aquestes són algunes actituds que fomenten estils de vida saludable:

 • És important mantenir una actitud de diàleg constant amb ells i elles, escoltar les seves opinions, les seves inquietuds, escoltar els seus problemes per petits que ens semblin.
 • Tractar els temes que surtin amb normalitat, com una qüestió més, oberts al diàleg, transmetent una informació objectiva, per això també és important tenir una bona informació.
 • S’han de proporcionar unes normes i pautes de comportament i uns límits clars i constants.
 • És necessari transmetre valors com la salut, la responsabilitat dels seus actes, l’esforç per arribar a les metes que es proposin...
 • Hem de potenciar la seva autoestima, ajudar-los a estimar-se i a respectar-se a si mateixos, acceptar-se tal com són, valorant els seus èxits i esforços i no només ressaltant les seves limitacions o els seus errors.

Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

CÀNCER PULMÓ

El càncer de pulmó és un dels tipus de càncer més propensos a la població mundial.

El 85% i 95% del càncer de pulmó són generats pel tabac.

Els fumadors tenen el risc de desenvolupar càncer de pulmó de 10 a 20 vegades més que els no fumadors.

El risc de desenvolupar càncer de pulmó en fumadors passius és similar al dels fumadors d’1 a 2 cigarretes diàries.

Entre els tipus de càncer coneguts, el de pulmó és la primera causa de mort entre els homes i la segona entre les dones.

A Espanya moren anualment unes 18.000 persones per càncer de pulmó, afectant majoritàriament a la població masculina.

Què es pot fer per prevenir el càncer de pulmó?

 • No fumar tabac i evitar exposar-se al fum i als ambients de fumadors.
 • Converteix casa teva en un ambient lliure de fum.
 • Realitza activitat física diàriament.
 • Mantenir una alimentació equilibrada i saludable: consumir llegums, gra, verdura i fruita, així com proteïnes.

Si ets fumador, ara és un bon moment per a deixar-ho. Des del gener la medicació per deixar de fumar està inclosa a la seguretat social, demana cita al teu CAP.

Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

Atenció! Aquest lloc usa cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu ús. Saber més

Accepto