Lluis Puig

Lluis Puig

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

PER UN FUTUR SENSE HEPATITIS

El 28 de juliol se celebra el dia mundial contra les hepatitis víriques, aquest any amb el lema "Per un futur sense hepatitis".

L'Organització Mundial de la Salut té com a repte que de cara al 2030 s'erradiqui l'hepatitis C, una de les hepatitis víriques.

A continuació teniu algunes dades actuals:

 • 325 milions de persones tenen hepatitis vírica B i C
 • 900,000 persones moren cada any d'hepatitis B
 • 10% dels casos d'hepatitis B i el 19% dels d'hepatitis C saben que estan infectats.
 • 42% dels nens i nenes reben la dosis de la vacuna contra l'hepatitis B prevista en néixer.

Tipus d’Hepatitis víriques:

 • Hepatitis A (VHA): es transmet via fecal-oral, és a dir, a través d'aliments i aigua contaminada amb el virus. Els símptomes són: febre, pèrdua de gana, rampes a l'estómac, icterícia (coloració groguenca de la pell i els ulls) orina fosca i fatiga. La malaltia, en la majoria dels casos, no necessita tractament i remet en unes setmanes o en els casos més greus en uns mesos. És transmissible i s'han d'aplicar mesures preventives d'higiene (rentat de mans, no compartir plats ni coberts, ni raspall de dents... Aquesta malaltia té  vacuna.
 • Hepatitis B (VHA): es transmet sobretot quan la sang, el semen o altres líquids corporals d'una persona infectada entren en contacte amb una persona no infectada. Aquest tipus de virus pot provocar cirrosi i càncer de fetge, tot i que si es detecta a temps, es pot tractar i evitar que la malaltia progressi. Aquesta malaltia té vacuna i al ser transmissible, s'ha d'evitar compartir estris de consum de drogues i estris d'higiene personal (raspall de dents, talla ungles...)
 • Hepatitis C (VHA): es transmet via sanguínia (transfusions de sang o en compartir xeringues, o fer-se pírcings o tatuatges amb instruments contaminats). La majoria de vegades no presenta símptomes, i un 25% de les persones infectades l'elimina de manera espontània. En la resta de persones es fa crònica i pot arribar a produir cirrosis hepàtica. No té vacuna, però sí que té tractament efectiu.
 • Hepatitis D (VHD): Aquesta malaltia afecta només a persones infectades ja per l'hepatitis B, ja que necessita el virus de tipus D necessita el B per sobreviure. La simultaneïtat d'ambdós virus fa que pugui aparèixer una afecció més greu.
 • Hepatitis E (VHE): Es transmet, igual que l'hepatitis A, a través del consum d'aigua o aliments contaminats (gel, fruites i verdures crues sense rentar...). A diferència de l'A, no compta amb una vacuna. La seva prevenció exigeix extremar les mesures higièniques i evitar el consum de begudes i aliments contaminats. Tampoc causa malaltia crònica.

El camí per a l'erradicació d'aquesta malaltia seria la prevenció, detecció i tractament, és per això que hauríem d'incidir en els següents aspectes:

 • PROTEGIR als lactants de la infecció. Tots els nounats haurien de ser vacunats contra l'hepatitis B al néixer i rebre posteriorment almenys 2 dosis addicionals.
 • ATURAR la transmissió de MARE a FILL. Totes les embarassades haurien de sotmetre a proves de rutina per detectar l'hepatitis B, la infecció pel VIH i la sífilis i rebre el tractament necessari.
 • NO DEIXAR A NINGÚ ENRERE. Totes les persones haurien de tenir accés als serveis de prevenció, proves i tractament de l'hepatitis, incloses les persones que s'injecten drogues, els reclusos, els migrants i els grups de població més afectats.
 • AMPLIAR l'accés a les proves i als tractament. Les proves i el tractament oportuns de l'hepatitis vírica poden prevenir el càncer de fetge i altres malalties hepàtiques greus.
 • MANTENIR els serveis essencials relatius a l'hepatitis durant la pandèmia de COVID-19. Els serveis de prevenció i tractament de l'hepatitis són essencials fins i tot durant la pandèmia de COVID-19.

Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

MECANISME ADDICCIÓ

Les persones per naturalesa busquen sempre la cerca del plaer, normalment a través d'experiències com el menjar, l'esport, el sexe...

La cerca del plaer és la que a moltes persones les porta a experimentar amb les drogues, ja que activa la mateixa zona del cervell, però perquè les drogues són més addictives que les recompenses naturals?

El consum de drogues interfereix en la recepció dels neurotransmissors, aquests són els encarregats de passar el missatge de neurona a neurona. Quan hi ha un consum de drogues hi ha una invasió d'aquests (ja sigui perquè hi ha substàncies que imiten a neurotransmissors endògens o perquè alteren el funcionament directament) el que provoca que hi hagi un elevat nombre de neurotransmissors externs i el cervell en detectar-los com a propis no en genera més. Es podria dir que el centre del plaer es va acomodant al fet que li arriben de manera externa i no ha de treballar per fer-ne.

I és per això que la persona que abusa de drogues acaba per sentir-se apagada, sense motivació, desanimada o deprimida, arribant a no poder gaudir amb el que abans gaudia. La persona necessita continuar amb el consum per notar la recompensa del plaer i arriba a desenvolupar l'addicció.

A l’estímul drogues i cervell podreu veure com afecten les drogues al cervell

Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

¿QUÉ CAL FER EN CAS DE SOSPITA DE CONSUM DE DROGUES?

Quan un pare o una mare o qualsevol sospita que el seu fill o filla, un familiar o una persona pròxima, consumeix drogues ha de mostrar comprensió però fermesa alhora. Hi ha coses que s’han de fer i d’altres que no:

Quan el consum és evident, és important demanar consell al metge de família o a un centre especialitzat. Cal saber que hi ha tota una sèrie de coses que podem fer i que poden ser de molta utilitat:

 • Cal parlar i analitzar les circumstàncies que han portat al consum
 • S’ha de mantenir l’autocontrol emocional. Sabem que és una situació de molt impacte que ens podria desbordar però no ens ho podem permetre. Hem d’estar “sencers” per ajudar
 • Hem de mostrar el nostre afecte independentment del que passi
 • Hem d’intentar dedicar-li més temps i prestar-li més atenció
 • Hem d’entendre que estem davant d’una persona que té problemes, i no davant “d’un problema”

Si sospites que el teu fill consumeix drogues demana ajuda professional

 Associació ALBA

 

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

 

CALOR  i MASCARETES

El risc de patir un cop de calor durant l'estiu es pot prevenir, si evitem estar al sol les hores de màxima intensitat, ens hidratem regularment, utilitzem roba de cotó...

Un cop de calor és una pujada sobtada de la temperatura corporal i que es manté més de 10 minuts. Pot ser deguda a diferents causes: per febre, per deshidratació, per consum de drogues (èxtasi), augment de temperatura ambiental, disminució de la sudoració, exercici físic.

En aquests mesos se'ns suma l'ús de mascareta. La calor pot generar que ens molesti encara més o ens generí una major percepció d'ofec. La mascareta no ens ofega, però pot generar angoixa que facilita el fet de sentir que ens estem ofegant i tenir dificultats per respirar. Si això succeeix hem de regular la nostra respiració per evitar la hiperventilació, ja que això pot provocar marejos. Si et trobes en aquesta situació, intenta relaxar-te, i si pots, treure't durant uns minuts la mascareta.

Les mascaretes higièniques són en aquest cas, les que menor sensació sufocant generen. Si per la calor i la suor la  tenen menys resistència a l'aire, tot i que menor factor de protecció.mascareta t'irrita el pont del nas, el mentó o la part posterior de les orelles, pots posar-te crema o vaselina.

Recorda que tot i la calor ens hem de protegir pel bé comú.

 Associació ALBA

 

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

DESESCALADA I FESTA

Ja ha arribat la tan desitjada nova realitat, amb ella tenim llibertat de moviment, és temps de retrobades, anar a la platja, a la muntanya, i fins i tot pot ser que feu alguna festa amb els i les col·legues.

Ara és temps de seguir divertint-se, però haurem d'aplicar noves rutines, en sortir de casa, haurem de comprovar si hem agafat les claus, el mòbil i el nostre nou accessori: la mascareta.

És important saber que el virus es transmet per la saliva, i és per això que heu d'intentar no compartir ni gots ni ampolles ni cigarretes. Quan quedeu amb els i les amigues intenteu que cada una tingui el seu got i si heu de compartir cigarretes, utilitzeu un filtre unipersonal (siguin d'un sol ús o reutilitzables).

Filtre d’un sol úsA causa del temps que hem estat a casa confinades, és possible que no tinguem el mateix "aguante" amb les drogues, és per això que quan anem a alguna festa no ens deixem emportar per les ganes acumulades i vigilem la quantitat i la intensitat amb la qual consumim alcohol i porros.

Hem de tenir clar que el virus encara està entre nosaltres i ens hem de protegir d'ell aplicant les mesures que ja fa mesos que anem fent, rentat de mans regular, mantenir la distancia entre els amics i amigues.

Si t'importa la vida humana, si us plau  #PortaMascareta i anima els que t'envolten a fer-ho. ♥ ️ #wearadamnmask #Masks4All #Covid_19 #prevenció #prevention_from_covid19 #MascarillasParaTodos #usacubrebocas

 Associació ALBA

 

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

Atenció! Aquest lloc usa cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu ús. Saber més

Accepto