Lluis Puig

Lluis Puig

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

28 de Juliol. DIA MUNDIAL DE L'HEPATITIS

LES HEPATITIS A i B:

La hepatitis és una inflamació del fetge, que poden tenir diferents causes:

 • Malalties autoimmunes que ataquin al fetge
 • Infeccions per virus (com hepatitis A, B o C)
 • Dany per tòxics (alcohol, cocaïna, verins...)
 • Medicaments (per exemple sobredosis paracetamol)

En aquest espai ens centrarem en les hepatitis víriques, en concret amb les de tipus A i B i en la manera en que es poden prevenir.

Actualment s’ha vist que, entre els usuaris injectors de drogues, hi ha hagut un repunt d’infeccions d’hepatitis tipus A i B, és a dir, de les causades per virus. Aquestes infeccions es podrien prevenir amb una vacunació de la anti-hepatitis A+ B.

Si al 1992 teníeu 12 anys i estàveu escolaritzats a Catalunya, en principi esteu vacunats amb la vacuna de la anti-hepatitis A+B; i tots els nascuts des del 2002 han sigut vacunats amb aquesta vacuna sistemàticament.

Avui dia, es recomana la vacunació a les persones no vacunades amb anterioritat en les quals es detectin factors o conductes que impliquin risc de contagi, tant per via sexual com parenteral (compartir estris per l’administració de droga), i a col·lectius professionals específics (com ara professionals sanitaris, manipuladors d’aliments, educadors de llars d’infants...)

Quins són els factors o conductes de risc de contagi:

 • Relacions sexuals sense protecció
 • Compartir estris per injectar-se droga, així com objectes d’higiene personal (raspall de dents, maquinetes d’afaitar, tallaungles...)
 • Exposar-se a fluids biològics(femta, en cas d’hepatitis A) o amb sang (hepatitis B) sense protecció (guants)

http://canalsalut.gencat.cat/ca/detalls/article/28_juliol_dia_mundial_hepatitis#bloc1

Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu alguna sugerència, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

RELACIONS DE PARELLA (II) Senyals d'Alerta

Quan la parella fa servir insults, llenguatge ofensiu, paraules despectives, maltracta físicament amb cops o bufetades, o força a l'altra persona a mantenir relacions sexuals, és un senyal d'abús verbal, emocional i/o físic.

Pregunta't a tu mateix si la teva parella:

 • S'enfada quan no ho deixes tot per ell o ella
 • Critica la manera en la qual et vesteixes, i et diu que mai podràs trobar a una altra persona que vulgui sortir amb tu
 • T'impedeix veure als teus amics o parlar amb altres nois o noies
 • Desitja que abandonis una activitat, tot i que et fascina
 • Alguna vegada t’aixeca la mà quan s'enfada, com si estigués a punt de colpejar-te.

Aquestes no són les úniques preguntes que et pots fer. Si pots pensar en alguna manera en la que la teva parella està intentant controlar-te, fer-te sentir malament amb tu mateix, aïllar-te de la resta del teu món o danyar-te comenta-ho a un familiar o un amic de confiança què està passant. Pot ser temptador disculpar o mal interpretar la violència o l'enuig per una expressió d'amor. Però encara que sàpigues que la persona que t'està fent mal t'estima, això no és saludable. Ningú mereix ser colpejat, empès o forçat a fer alguna cosa que no desitja fer.

Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu alguna sugerència, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

RELACIONS DE PARELLA (I)

Si es té parella... ¿cal estar sempre amb ell o amb ella? Què fer quan les coses no van bé o no van com s'espera? Les relacions de parella són una enorme font d'emocions. Si s’utilitzen de manera adequada, aquestes poden donar com a resultat grans satisfaccions.

Quan un adolescent, s'enamora, els pensaments sobre la persona estimada ocupen gran part del seu temps. Voleu estar al costat d'aquesta persona. Si això passa, millora l'autoestima i la seguretat en si mateix. Comencen a passar molt temps junts, a escriure’s sovint. Els agrada que l'altre es preocupi per ells. Senten que l'altre els entén millor que ningú. Per això tracten de no decebre'l. Es fan promeses.

No obstant això, la intensitat de les seves emocions sovint els sobrepassa. Les seves expectatives sobre l'amor no coincideixen amb la realitat. Apareixen dificultats a l'hora de repartir el temps entre els amics i aquesta persona. Sorgeix la desconfiança. La gelosia. Les creences errònies sobre el que l'altra persona hauria de fer. És probable que sorgeixi alguna falta de respecte, algun retret, pot ser que fins a alguna prohibició. En aquests casos s'incrementa el control sobre la parella. Potser fins acabin traient el pitjor de si mateixos.

Per aquest motiu és important adonar-se d’algunes senyals d’advertència, que explicarem més endavant.

Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu alguna sugerència, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

MÉS PREVENCIÓ I REDUCCIÓ DE DANYS

El 26 de juny és el Dia Internacional de la lluita contra l'ús indegut i el tràfic il·lícit de drogues, promogut per l'ONU des del 7 de desembre del 1987 es va crear per reforçar l'acció i la cooperació amb la finalitat d'aconseguir una societat on no es faci un ús indegut d'aquestes substàncies.

Per assolir que la societat no faci un ús indegut de les drogues és necessària una bona base emocional, amb una gestió del temps de lleure i l’adquisició de valors que permetin una presa de decisions correcte i una bona educació entorn a la reducció de riscos que envolten el consum de drogues.

Però també existeixen persones que ja estan immerses en aquest món, i són necessàries aplicar polítiques de reducció de danys, on es minimitzin els danys que ocasiona el consum de substàncies, com ara són els diferents programes que es porten a terme: Intercanvi xeringues, programa manteniment amb metadona, sales de venopunció assistida...

El consum de drogues sempre ha existit en la nostra societat, i aconseguir el no consum seria una utopia. És per això que les polítiques dirigides en aquest sentit haurien d'anar encaminades a la prevenció i a la reducció de danys, i no tant a la penalització del consum.

Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu alguna sugerència, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

EL NOSTRE REPTE: DIR NO A LES DROGUES.

Els mesos d'estiu principalment, són mesos en què se celebren gran quantitat de festes patronals. Aquestes festes són espais festius on preval la diversió, els moments compartits amb amistats i coneguts al voltant de la música i els balls, i també de diferents begudes, incloent-hi les alcohòliques. No obstant això, per a algunes persones, aquestes festes són interpretades com una crida al consum d'alcohol i altres drogues.

No obstant això, es important tenir algunes raons per dir NO a les drogues:

 • Pots viure al màxim la vida i divertir-te sense necessitat de recórrer a les drogues. Cap droga et fa divertir-te o gaudir més, aquesta capacitat està dins teu, no has de buscar-la fora.
 • La salut és el que ens ajuda a estar bé i gaudir, les drogues afecten la nostra salut, el consum de drogues ens exposen a malalties que poden ser mortals.
 • Cercar el teu camí, tenir llibertat per fer i decidir és fonamental. Per això has de saber que el consum de drogues et pot portar a una addicció que et obligarà encara que no vulguis a seguir consumint.
 • Sense drogues es gaudeix més, el descobriment de coses noves i de totes les capacitats es fa millor sense drogues.
 • Les drogues canvien a persones fins al punt que els converteixen en "tirats". És important que sàpigues que aquestes persones creien tenir dominada la seva dependència, només han estat conscients del mal que estaven quan han tocat fons

Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu alguna sugerència, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

Atenció! Aquest lloc usa cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu ús. Saber més

Accepto