Lluis Puig

Lluis Puig

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

L’HEPATITIS NO POT ESPERAR

El 28 juliol és el dia mundial contra les Hepatitis Víriques que són un problema seriós de salut pública:

 • Amb més de 200 milions de persones infectades en el món
 • Amb 1 persona que mor cada 30 segons per una malaltia relacionada amb l’hepatitis, fins i tot en l’actual crisi de la COVID-19, no podem esperar a actuar contra l’hepatitis viral.
 • Les persones que viuen amb hepatitis viral sense saber-ho, no poden esperar a fer-se la prova
 • Les persones que viuen amb hepatitis no poden esperar tractaments per salvar la vida
 • Les futures mares no poden esperar la detecció i el tractament de l’hepatitis
 • Les persones afectades per l’hepatitis no poden esperar per acabar amb l’estigma i la discriminació

Els que prenen decisions no poden esperar i han d’actuar ara per fer realitat l’eliminació de l’hepatitis mitjançant la voluntat i el finançament polítics.

Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

EL CERVELL I LES DROGUES

Des del 2014 el 22 de juliol se celebra el dia mundial del cervell, promogut des de la Federació Mundial de Neurologia (WFN), per a generar consciència sobre el seu potencial, riscos i malalties.


El nostre sistema nerviós inclou molts mecanismes que ens permeten mantenir-nos amb vida: la regulació de la temperatura corporal, la integració de la informació visual, el control de la respiració, etc. Tots aquests processos són automàtics i no podem intervenir voluntàriament sobre ells.


Però ... Què passa quan allò que ens acosta més o menys a la mort té a veure amb accions apreses a través de l'experiència? En aquests casos, que no estan previstos per l'evolució, actua un element conegut com a sistema de recompensa del cervell.


Aquest sistema és un conjunt de mecanismes realitzats pel nostre encèfal i que permet que associem certes situacions a una sensació de plaer. D'aquesta manera, a partir d'aquests aprenentatges tendirem a intentar que en el futur les situacions que han generat aquesta experiència tornin a produir-se.


Les drogues o la repetició excessiva de certes conductes (com el joc, les compres...) afecten el Sistema Nerviós Central, actuant sobre el centre de recompensa (el nucli accumbens), aquestes "hackegen" aquest centre, fent sentir d'una manera ràpida una sensació de plaer, i fa que seguim realitzant aquesta conducta per a obtenir aquesta sensació.


Aquestes accions poden arribar a una addicció, ja que es generen canvis en l'àmbit intern d'estructura dels neurotransmissors i hormones que en realitzar aquell acte, directament sentim aquella sensació agradable que busca el cervell, sense qüestionar-nos si obtenim conseqüències no adequades a canvi.

Associació ALBA

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

JOVES I FUTUR

Des del 2014, el 15 de juliol és el Dia Mundial de les Habilitats de la Joventut, la UNESCO amb aquest dia vol expressar la preocupació per l'elevat nombre de joves aturats i reconeix que el foment de l'adquisició d'habilitats pels joves milloraria la seva capacitat de prendre decisions amb coneixement de causa en relació amb la vida i el treball i els apoderaria de manera que puguin accedir al mercat laboral en evolució.
Segons la UNESCO:

 • Mundialment, 1 de cada 5 joves no té ni feina, ni educació o formació. 3 de cada 4 d'aquests són dones.
 • Els i les joves d'entre 15 i 24 anys s'han vist més afectats per aquesta crisi que no pas els adults. A escala mundial l'ocupació juvenil va caure un 8,7% el 2020 en comparació del 3,7% dels adults.

Tenim als joves dintre d'un cercle molt difícil de trencar, i amb conseqüències molt importants pel desenvolupament de les seves capacitats.

Els sistemes d'educació i formació han de respondre a aquest desafiament, així com els governs fer front a la precarització laboral a la qual estan exposats.

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

COM GESTIONAR ELS VIDEOJOCS I LES XARXES SOCIALS

Quan parlem dels videojocs i les xarxes socials, caldria establir uns límits per nosaltres mateixos, alguns dels consells que podem proporcionar son: ser conscients de com funcionen i quins són els seus interessos, entendre que la majoria de la població també els utilitza i és un problema comú, establir límits sobre el temps i inclús l’ús de diners, identificar les sensacions que et produeix fer un ús dels videojocs o les xarxes, saber escollir bé a que juguem o quines xarxes i com les utilitzem i, saber identificar que ens aporta.

A nivell individual aquests consells poden semblar irrellevants una vegada ja estem capficats en el món del videojocs o les xarxes, de forma que proposem alguns consells que poden fer servir els pares. Aquests consells anirien més destinats a aquells pares que tinguessin fills menors o fills que encara estiguin vivint al domicili familiar. Proposem: establir límits de temps per jugar o estar amb les xarxes sent exigent si fos necessari, proposar alternatives (llegir, extraescolars, temps en família, etc.), posar atenció a les despeses econòmiques per detectar si n'hi ha destinats a videojocs, ser capaços de parlar amb els fills i conèixer a que juguen i de quines xarxes fan ús els teus fills, informar-nos.

Existeixen plataformes o “foros” on les persones que han presentat addiccions a les pantalles ja sigui videojocs o xarxes socials, expliquen les seves vivències i com han aconseguit sortir d’aquesta situació, de manera que participar o llegir aquestes experiències poden ajudar a sentir-se identificats, acompanyats i trobar una nova visió de futur.

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

FESTES RESPONSABLES

Avui comença la Festa Major de Terrassa i des de l'Associació Alba us volem oferir uns consells per a realitzar un consum responsable, perquè les festes les puguem gaudir sense incidents. Com ja sabem durant les festes es poden arribar a fer molts excessos pel que fa al consum de drogues tant legals com il·legals, i realitzar barreges que ens poden portar a un "mal viatge".

 • És important agafar els diners justos per no passar-nos de la ratlla i poder controlar el que consumim (planificar consum).
 • Si bevem alcohol és important no fer-ho amb l'estómac buit, beure lentament i intercalar beguda sense alcohol (si pot ser aigua millor).
 • Si la vostra intenció és consumir cocaïna, speed... (inhalades o "esnifades") és important no compartir el rul·lo (així evitarem possibles infeccions com seria l'hepatitis, el VIH o COVID-19).
 • I sobretot compte amb les barreges de substàncies:
 • ALCOHOL+COCAÏNA: La coca amaga la sensació de borratxera, però encara que no ho sentis, l’alcohol t’està fent efecte. La combinació d’aquestes substàncies et fa entrar en un cercle viciós que farà que consumeixis més de tot, i augmentar els riscos de cada substància, i de la teva butxaca. Corres el risc d’arribar a una intoxicació aguda o coma etílic.
 • ALCOHOL+CANNABIS: Junts potencien els efectes depressors en el sistema nerviós central. És més probable que tinguis una lipotímia o baixada de tensió (pàl·lida o blanca, mareig, suor freda...). Si et passa, deixa de fumar i de beure, seu en un lloc tranquil i veu aigua.
 • EXTASI+ALCOHOL: Juntes comporten més risc de deshidratació, la temperatura corporal et puja, pots tenir taquicàrdies... Si tot i així decideixes prendre èxtasi, beu petits glops d’aigua regularment, descansa a estones; racionalitza la pastilla d’èxtasi.
 • BEGUDA ENERGÈTICA+ALCOHOL: La cafeïna(principal component de les begudes energètiques) emmascara els símptomes de l’alcohol, cosa que pot comportar una reducció de la percepció de l’estat d’intoxicació i incrementar el risc de patir insomni, hipertensió, ansietat, deshidratació, convulsions, arítmia i trastorns cardíacs.
 • No agafar el cotxe sota els efectes de les drogues, per molt que ens pensem que controlem, la nostra capacitat de reacció està disminuïda.
 • Està totalment prohibit beure alcohol en menors d’edat, així com facilitar-los l’accés a ell.
 • Seguir mesures preventives: mans netes, distància i mascareta.

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

 
Atenció! Aquest lloc usa cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu ús. Saber més

Accepto