XARXES SOCIALS, ADOLESCENTS I ALCOHOL

XARXES SOCIALS, ADOLESCENTS I ALCOHOL

El consum d'alcohol és una de les grans problemàtiques actualment a escala mundial. És una droga que presenta un lloc important en el temps lliure i l'oci en l'àmbit general, però especialment en els joves. El consum d'alcohol a Espanya acostuma a iniciar-se al voltant dels 13 anys, on el 75,1% dels adolescents d'entre 14-18 anys ha consumit alcohol alguna vegada en la seva vida segons informa el Ministerio de Sanidad, Política Social e Igualdad.

A la vegada que disminueix l'edat d'inici de consum d'alcohol, també ho fa l'edat d'ús de les xarxes socials. Encara i estar estipulada l'edat mínima de 14 anys a Espanya per tenir accés a les xarxes socials, moltes vegades en aquestes aplicacions no s'estudien si les persones usuàries compleixen aquest requisit, exposant a aquests menors els continguts de milions d'usuaris.
 
A Espanya els nens comencen a donar un ús a internet regularment al voltant dels set anys, establint, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística, que els deu anys un de cada quatre nens tenen un telèfon mòbil, número que creix a mesura que també creixen els nens. En aquest cas es parla de tenir un dispositiu propi, ja que cada cop és més comú que els nens petits accedeixin a internet amb els mòbils dels pares.


Segons diferents estudis, el 40% dels adolescents entre 9 i 13 anys tenen un perfil propi com a mínim en una xarxa social, apareixent inclús la preocupant dada de què el 4% dels nens espanyols d'entre 5 i 8 anys utilitza Instagram. Aquestes xarxes socials ocupen un paper cada cop més important en la socialització dels adolescents. Els consumidors més joves estan desenvolupant la seva personalitat i identitat, i es troben en una recerca constant de sensacions i experiències, element que, juntament amb l'inici de la presa de decisions per si mateixos, presenten un risc de consum exploratori de la substància (Navarro-Oliva, et al., 2016).

Aquests joves estan exposats contínuament a perfils d'altres usuaris on es mostra l'ús d'alcohol en l'oci dels joves. Segons diversos estudis realitzats als Estats Units, es mostra que l'ús de Facebook s'ha identificat com un factor de risc o com un estímul per l'increment del consum d'alcohol en adolescents, evidenciant que d'entre el 56% al 90% dels perfils de Facebook dels adolescents mostren continguts relacionats al consum d'alcohol (Egan, Moreno, 2011;. Glassman, 2012; Moreno, Christakis, Egan, Brockman, Becker, 2012; Moreno, Grant, Kacvinsky, Egan, Fleming, 2012; Beullens, Schepers, 2013; Founier, Clarke, 2011. Citat per Navarro-Oliva, et al., 2016).

La problemàtica resideix en el fet que, els joves, a part d'estar exposats al contingut dels seus grups d'iguals, també reben aquests estímuls per part de les figures públiques. No només es tracta de Facebook, sinó que trobem aquests perfils tant a Facebook, Instagram, Youtube, TikTok i moltes més xarxes, les quals col·leccionen milions de seguidors. Ja sigui la figura dels nous influencers, creadors de contingut o bé persones admirades en l'àmbit social com poden cantants, actors, actrius, escriptors o qualsevol personatge públic, mostren un consum d'alcohol que és vist pels joves. A més, publiciten en molts dels casos begudes alcohòliques al seu públic a partir de les col·laboracions amb les marques, proporcionant als joves la imatge de què aquelles persones a les quals admiren i prenen exemple, estableixen una opinió correcta i promocionen l'ús de l'alcohol.

És per això que cal tenir referents positius en les xarxes socials, i alhora promoure un bon ús de les noves tecnologies, fent una supervisió d'aquest ús si és necessari.

T. 93 731 48 45 

info@aalba.org

Pl. Doctor Robert, 1 • 08221 Terrassa (veure mapa)

Si teniu algun suggeriment, pregunta o tema a consultar, envieu-nos un correu i farem un Estímul.

Inicieu sessió per enviar comentaris
Atenció! Aquest lloc usa cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu ús. Saber més

Accepto