Que és una addicció?

Que és una addicció?

ALBA Estímuls - Que és una addicció?Segons l'organització Mundial de la Salut (OMS) és una malaltia física i psicoemocional que crea una dependència o necessitat cap a una substància, activitat o relació.

Es caracteritza per un conjunt de signes i símptomes, amb els que s'involucren factors biològics, genètics, psicològics i socials. És una malaltia progressiva i fatal, caracteritzada pels episodis continus de descontrol, distorsions del pensament i negació davant la malaltia.

Per poder parlar de dependència física i psicològica les persones presenten tres o més dels següents criteris en un període de 12 mesos:

Fort desig o necessitat de consumir la substància o realitzar la conducta(addició).
Dificultats per controlar el consum o conducta.
Síndrome d'abstinència en interrompre o reduir el consum (consisteix en diverses alteracions psíquiques. neguit, insomni, irritabilitat... i físiques: suors, tremolors, nàusees... que apareixen després d'unes quantes hores de no prendre la droga. Aquestes molèsties es fan més intenses amb el pas del temps i desapareixen en tornar a consumir la droga, fet que contribueix a mantenir-ne el consum).
Tolerància (el cos s'ha acostumat a la substància i als efectes que té sobre el funcionament del seu cervell, i per això no els percep. Quan això passa, la persona necessita cada vegada més quantitat de substància per tal de notar els efectes que abans aconseguia amb quantitats més petites).
Abandonament progressiu d'interessos aliens a la conducta addictiva (augmentar el temps en activitats relacionades amb l'obtenció de la substància o la conducta)
Persistència en l'ús de la substància o conducta encara que es perceben de manera clara els efectes perjudicials de l'addicció.

Patrons de consum o conducta:

1. Ús
El compromís amb la droga o conducta és baix. Es consumeix o realitza la conducta en moments puntuals. No existeix deteriorament laboral, social o familiar. El consumidor només busca un canvi de sensacions.

2. Abús
L'ús es fa de manera regular casi totes les setmanes i existeixen episodis d'intoxicació. La substància o la conducta va dirigint progressivament la vida, es presenta deteriorament acadèmic, laboral, social i familiar. L'estat d'ànim es canviant.

3. Addicció
La relació amb els amics i els familiars es trenca, apareixen dificultats acadèmiques i laborals. La recerca de la substància o la realització de la conducta es fa de manera compulsiva. És difícil l'abstinència de la substància o el parar de fer la conducta. Hi ha compromís orgànic. Hi ha conductes de risc: sexe sense protecció, ús de varies substàncies a la vegada, accidents automobilístics, fluctuació emocional, violència...

Inicieu sessió per enviar comentaris
Atenció! Aquest lloc usa cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu ús. Saber més

Accepto